Der Spiegel | Hamburg

Bijna twintig jaar lang maakte Murat Cem als informant jacht op misdadigers, maar aan de laatste zaak ging hij kapot. De Berlijnse aanslagpleger Anis Amri kon hij niet tegenhouden. Hier vertelt ‘VP01’ voor het eerst zijn verhaal. ‘Je moet constant doen alsof. Je krijgt geen moment rust in je hoofd.’

Murat Cem zat op de ochtend van 21 december 2016 in zijn woonkamer en keek tv. Twee dagen eerder had een man op de kerstmarkt van de Breitscheidplatz in Berlijn een vrachtwagen de mensenmenigte in gestuurd. Hij had elf mensen doodgereden, tientallen gewonden gemaakt en de Poolse chauffeur doodgeschoten. Volgens de nieuwsberichten was de onbekende dader op de vlucht.

Cems mobiel ging over.

‘Ja, hallo?’

In bijna twintig jaar werken voor de politie had Cem afgeleerd zijn naam te noemen als hij de telefoon opnam. Anders vreesde hij zich te verraden.

Aan de andere kant zat een politieagent die hem al lang kende. Hij zei deze ene zin: ‘Het was Anis Amri. ’

Op dat moment stokte zijn adem; tranen welden op in zijn ogen: zo vertelt Cem het nu. De agent zei dat Amri voortvluchtig was, en dat elke aanwijzing kon helpen om hem te pakken. Cem stamelde: Frankrijk misschien, of Italië. Hij geloofde niet dat Amri zich zou laten arresteren. ‘Ik denk dat hij zich eerder laat neerschieten dan dat hij zich laat aanhouden. ’ Hij herinnerde eraan hoe gevaarlijk Amri was. Daarna beëindigden ze het gesprek.

Toen niet lang daarna Amri’s foto op tv opdook, werd Cem overvallen door een diepe treurnis. Die kwelt hem ook nu nog af en toe. Murat Cem kende Anis Amri beter dan welke politieagent ook. Hij kende hem waarschijnlijk zelfs beter dan de meeste geestverwanten van de islamist hem kenden. ‘Er waren dagen dat ik Amri ’s avonds naar bed bracht en hem ’s morgens weer ophaalde.’

Cem had de politie gewaarschuwd voor Amri, voor het eerst in de herfst van 2015, daarna steeds opnieuw. Nu, op deze woensdag, twee dagen na de aanslag, vroeg hij zich af of hij, de politiespion, de informant, tekort was geschoten. Of was de politie tekort geschoten omdat ze zijn waarschuwingen niet serieus genoeg nam?

‘Veel mensen verwensen de dag waarop ze mij ontmoetten. Maar ik vervloek de dag waarop ik Anis Amri ontmoette’