Kaiser Health News | San Francisco

In een tijd waarin consumenten een pakje van FedEx of een bezorgmaaltijd nauwkeurig kunnen volgen, raken talloze organen kwijt door toedoen van luchtvaartmaatschappijen. ‘Elke keer als een nier ons kantoor verlaat, houd ik mijn adem in en doe een schietgebedje.’

Toen een menselijk hart in 2018 per ongeluk in een vliegtuig van Southwest Airlines was blijven liggen, veroorzaakte dat in transplantatiekringen niet al te veel ophef. Men benadrukte dat het orgaan voor kleppen en weefsels was bestemd, niet om het leven van een wachtende patiënt te redden, zodat het oponthoud geen grote gevolgen had.

‘We kregen het op tijd en dat was het belangrijkste,’ zegt Doug Wilson, tweede man van LifeNet Health, het bedrijf uit Seattle dat het weefsel moest verwerken.

De gebeurtenis werd afgedaan als uitzonderlijk, maar recent onderzoek wijst uit dat een onthutsend aantal transplantatieorganen zoekraakt of vertraging oploopt tijdens het vervoer door luchtvaartmaatschappijen, en dat ze door de vertragingen dikwijls onbruikbaar worden.

In de VS, waar bijna 113.000 mensen op een transplantatie wachten [in Nederland waren dat in 2019 1271, waarvan 831 op een nier], worden talloze organen – voornamelijk nieren – weggegooid wanneer ze niet op tijd op hun bestemming aankomen.

Tussen 2014 en 2019 konden bijna 170 organen niet worden getransplanteerd en ging het in bijna 370 gevallen bijna mis doordat transportproblemen voor vertragingen van twee uur of meer zorgden, aldus het Californische Center for Investigative Reporting, Het centrum bekeek data van meer dan 8800 orgaan- en weefseltransporten, verzameld door het United Network for Organ Sharing (UNOS), een Amerikaanse overheidsdienst. In tweeëntwintig gevallen konden organen waarvan het transport was misgegaan uiteindelijk elders worden getransplanteerd.

Een hart komen chirurgen vaak zelf in het ziekenhuis ophalen, omdat het buiten het lichaam maar vier tot zes uur kan overleven