The Wall Street Journal | New York

Nieuw onderzoek naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus laat zien dat het niet op de markt in Wuhan kan zijn ontstaan, en al eerder onder de mensen moet zijn geweest.

Nieuw onderzoek heeft het mysterie rond de oorsprong van het coronavirus dat verantwoordelijk is voor covid-19 vergroot in plaats van opgelost. Vleermuizen, diermarkten, schubdieren en laboratoria hebben mogelijk allemaal een rol gespeeld, maar het simpele verhaal van een dier op een markt dat door een vleermuis besmet is en dat die vervolgens verschillende mensen heeft aangestoken, lijkt niet langer geloofwaardig.

Een studie die begin mei door wetenschappers van het Broad Institute in Cambridge, Massachusetts en de Universiteit van Brits-Columbia werd gepubliceerd, heeft een ongebruikelijk kenmerk van het virus aan het licht gebracht: het is te langzaam geëvolueerd. De genomen van virussen waarvan tijdens de SARS-epidemie in 2002-2003 monsters werden gemaakt, vertoonden tijdens de eerste maanden van de epidemie snelle evolutionaire veranderingen, aangezien het virus zich in die periode aanpast aan zijn nieuwe gastheer. Daarop volgt een veel langzamer transitieproces. Maar monsters van genomen uit recente gevallen van het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, vertonen relatief weinig genetische aanpassingen ten opzichte van een vroeg geval uit december.

Dezelfde studie lijkt uit te sluiten dat besmette dieren op de Huanan-vismarkt in Wuhan het virus op verschillende mensen hebben overgedragen