Neue Zürcher Zeitung | Zürich

Tijdens de financiële crisis van 2008 zagen we een toename van diabetes. Wat is de invloed van de huidige crisis op onze eetgewoonten? En zullen die blijvend veranderen? Een interview met voedingsdeskundige Dominik Flammer.

Meneer Flammer, hoe bedreigend is het voor het nationale gerecht van Zwitserland, de fondue, als de coronacrisis tot in de winter duurt?

Dominik Flammer: ‘Corona is de dood voor de fondue, zoveel is zeker. We weten natuurlijk niet of de crisis zo lang gaat duren en hoe het virus precies wordt overgedragen. Maar het is al voldoende dat we het vertrouwen kwijt zijn: wie wil in deze tijden nog met anderen in één pan roeren? En het gaat niet alleen om Zwitserland; andere landen hebben weer andere gerechten die gedeeld worden. Ze moeten allemaal nadenken over de manier van eten.’

Is de fondue dood? Ook de Chinese? Wat eten we dan met kerst?

‘Dat de Chinese fondue verdwijnt kan me niets schelen. Het is een fantasieloos gerecht. De meesten kopen er een of ander kant-en-klaar sausje bij, en bovendien zijn er veel spannender alternatieven. Gschwellti Deluxe bijvoorbeeld: een selectie fantastische aardappelsoorten met verschillende soorten kaas, een blauwe Jersy uit de Toggenburg, een Stanser Fladä uit de Innerschweiz.’