360 | Amsterdam

Welkom bij de zesde editie van de 360 Reader.

Zoals gebruikelijk laten we in deze reader de indeling van het tijdschrift – een journalistieke reis langs de continenten – los, en bieden we u het beste uit de internationale pers aan de hand van verschillende journalistieke genres. Bijvangst in deze digitale verschijningsvorm zijn de vlijmscherpe foto’s, de fantastische filmpjes en het leesgemak.

Speciale aanbeveling verdient wat ons betreft – hoe gruwelijk ook – het verhaal van een ‘bekeerde’ Syrische militaire fotograaf die schokkend bewijsmateriaal meesmokkelde uit de kerkers van Bashar al-Assad, waar duizenden burgers worden gemarteld en vermoord. Huiveringwekkend en fascinerend te lezen hoe alles methodisch in kaart wordt gebracht en gefotografeerd. En hoe diezelfde precisie ook tegen het regime zelf gebruikt kan worden.

Van een volstrekt andere orde, maar niet minder interessant, is het minidossier over het vertalen van de immens populaire televisieseries Seinfeld en Sherlock. Er blijkt in het Duits geen vrouwelijk lichaamsdeel te zijn dat op ‘Dolores’ rijmt; en in China zorgen tweehonderd amateurs, zogenaamde ‘Cumberbitches’, ervoor dat miljoenen fans hun favoriete serie kunnen begrijpen.

Ontroerend en in zekere zin ook onthullend is het achtergrondverhaal over de aardappel. Die komt niet uit de fabrieken van Aviko; deze universele lekkernij wordt met liefde grootgebracht door boeren als Julio Hancco, die in de weerbarstige Peruaanse aarde honderden soorten telen.

Ook cultuur is een vast onderdeel van de digitale editie, met dit keer een bizar verhaal over het verdwenen popidool Terence Trent D’Arby. Ooit de mooiste, beste, geniaalste en rijkste muzikant in muzikantenland, die nu over zijn destijds uitzinnige succes zegt: ‘Ik ben op mijn zevenentwintigste gestorven.’ En uit Somalië een vrolijk beeldverhaal over de alledaagse schoonheid van hoofdstad Mogadishu.

Plus uiteraard onze vaste rubriek, het beste uit de internationale muziek.

Oh, excuus. U bent natuurlijk al begonnen.

Katrien Gottlieb

Aan deze reader werkten mee: Rogier Goetze, Katrien Gottlieb, Marie-José Klaver, Nicole Robbers en Laura Weeda.