Sisa Journal  | Seoul  

Zuid-Korea is niet langer een drugsvrije oase. Vanuit Noord-Korea komen steeds meer – en steeds sterkere – drugs het land binnen.

Zuid-Korea is zijn reputatie aan het verliezen als ‘schoon land’ wat drugs aangaat. Een land geldt als ‘schoon’ als er minder dan twintig drugsgerelateerde delicten per 100.000 inwoners per jaar voorkomen; voor de Zuid-Koreaanse bevolking als geheel komt dat neer op minder dan 10.000 per jaar. Het afgelopen jaar werd die grens net niet bereikt: 9700 personen waren op de een of andere manier bij drugsaffaires betrokken.
Eind juni arresteerde de politie van Gangnam, een wijk in het zuiden van Seoul, twee mensen. Een was een 41-
jarige arbeider die onder invloed van drugs amok maakte op het kruispunt voor het metrostation van Gangnam. De ander was een 35-jarige man die in een restaurant in de buurt servies kapot gooide. Hij droeg dertig spuiten bij zich met drugs erin en op zijn armen waren de sporen te zien van minstens tien injecties. Ook drong op 30 juni een man een dameskleedkamer binnen nadat hij methamfetamine had gespoten.

Zuiver en goedkoop

Drugs zijn tot diep in onze samenleving doorgedrongen. De eerste vijf maanden van dit jaar arresteerde de politie 2438 mensen in verband met drugs: 15,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De oorzaak van deze stijging is waarschijnlijk de toegenomen handel via internet. Liefst 518 personen hadden via die weg verdovende middelen gekocht of verkocht, twee keer zoveel als vorig jaar.
In juni rekende de politie in Bucheon 
in de provincie Gyeonggi een 48-jarige man in die tussen augustus 2014 en maart 2015 voor een bedrag van 800 
miljoen won [620.000 euro] aan drugs had verhandeld. Hij ontving het spul – xtc, ghb, methamfetamine – per post uit de Verenigde Staten, China en Hongkong, in onopvallende verpakkingen van toiletartikelen of vitaminetabletten. Zijn klanten waren golfleraren, studenten, bureaumedewerkers en zelfs een paar artsen en docenten. De drugs werden aangeboden op een internetforum, waarna klanten via een smartphone-app bestellingen konden plaatsen. Het onderzoek wees uit dat de man de opbrengst doorsluisde naar zijn partners in China en zelf maandelijks slechts 1 à 2 miljoen won [770 à 1550 euro] aan commissie kreeg.
‘De invoer van drugs is sterk gestegen. Internationale criminele organisaties richten zich nu ook op Zuid-Korea; de groei van het internet en vooral van sociale netwerken biedt deze handel een platform. Het land is niet meer de oase van vroeger waar nauwelijks drugs te vinden waren,’ aldus een inspecteur van een belangrijk politiebureau in Seoul. In de eerste vier maanden van dit jaar onderschepte de douane van de stad Incheon meer drugs dan ooit tevoren: zo’n 3,6 ton aan verdovende middelen, waaronder maar liefst 69 verschillende soorten, met een straatwaarde van 4,9 miljard won [3,8 miljoen euro]. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog respectievelijk 5,4 kilo en 240 miljoen won [187.000 euro].