Irish Independent | Dublin

De recente moord op voormalig IRA-lid Kevin McGuigan heeft tot onrust geleid in Ierland. Volgens de politie zit het Ierse Republikeinse Leger erachter. Een ongemakkelijke waarheid voor alle partijen die de vrede willen bewaren.

Een belangrijke figuur binnen 
de IRA – en Sinn Fein – legde onlangs openlijk uit waarom Kevin McGuigan dood moest. McGuigan, een gangster en voormalig lid van de Provisional IRA [de officiële naam van de IRA], had in april Jock Davison (46) doodgeschoten, een lokaal Provo-kopstuk in de wijken Short Strand en Markets. Ook zou hij van plan zijn geweest om een andere hoge Provo in de stad om te leggen. Er werd gefluisterd dat hij de afgelopen weken ‘gezien’ was terwijl hij diens huis in West-Belfast in de gaten hield. Bovendien had McGuigan een ouder echtpaar bedreigd in het katholieke Short Strand, waar 
hij kennelijk probeerde een crimineel imperium op te bouwen. En hij had 
een hond doodgeslagen met een hamer, vermoedelijk omdat het beest te hard blafte. Om al deze redenen, legde de IRA-man uit, ‘moest’ hij vermoord worden. [Hetgeen op 12 augustus gebeurde.] McGuigan was zelf een doorgewinterde moordenaar. Vrijwel al zijn slachtoffers waren zogenaamde ‘criminelen’ of ‘drugsdealers’, van wie er een twintigtal door de IRA werd vermoord in de nasleep van de ‘wapenstilstand’ van midden jaren negentig.

Volgens de IRA paste de moord op McGuigan binnen het programma ‘Action Against Drugs’ (AAD). Dit is een reïncarnatie van ‘DAAD’ (Direct Action Against Drugs), de dekmantel die door de Provisional IRA werd gebruikt om minstens een tiental mannen te vermoorden, die er allemaal van werden beschuldigd drugsdealers of criminelen te zijn in de katholieke, nationalistische arbeidersgemeenschappen in Noord-Ierland, midden en eind jaren negentig. De slachtoffers zouden zich hebben beziggehouden met criminele activiteiten, zonder beschermingsgeld af te dragen aan de IRA. Kevin McGuigan en zijn vroegere partner Jock Davison waren de voornaamste moordenaars in DAAD. De twee waren verantwoordelijk voor de moord op Micky Mooney (34), een kleine drugsdealer die in april 1995 werd doodgeschoten in een bar in het centrum van Belfast. De moorden op Mooney en meer dan veertig anderen in de daaropvolgende tien jaar – onder wie diverse totaal onschuldige jongemannen die geen ‘respect’ zouden hebben getoond voor de Provo’s – werden door de IRA allemaal afgedaan als ‘schoonmaak’ binnen de ‘eigen’ gemeenschap, en gebagatelliseerd of genegeerd om de weg te banen voor de toetreding van Sinn Fein tot de regering, iets wat na de volgende verkiezing ook zou gebeuren. Slechts één van de 45 geregistreerde moorden die sinds de wapenstilstand door de IRA werden gepleegd, leidde tot een veroordeling. Het ontkennen van het bestaan van de IRA in een deel van de Ierse en Britse media, de weigering om toe te geven of te geloven dat de IRA in december 2004 de roofoverval op de Northern Bank pleegde (met een buit van 27 miljoen pond, ofwel 37,5 miljoen euro) en de moord beraamde op, onder vele anderen, Robert McCartney [in 2005] en Paul Quinn [in 2007] – het kwam [op 21 augustus] allemaal op losse schroeven te staan toen de hoogste opsporingsambtenaar van de Ierse politie verklaarde dat de Provisional IRA betrokken was bij de moord op Kevin McGuigan.

Kevin McGuigan wordt naar zijn laatste rustplaats gedragen in Belfast. 
© Charles McQuillan / Getty Images