Al Monitor  | Washington

De historische afspraken die over het nucleaire programma van Iran zijn gemaakt, zijn goed voor de liberalisering van de economie, maar verruimen de mogelijkheden voor vrouwen helaas niet.

Op 18 september hield het ministerie van Onderwijs zijn landelijke examen voor nieuwe sollicitanten. 178.000 kandidaten deden mee. Van tevoren werd bekendgemaakt dat vrouwelijke deelnemers, ongeacht hoe hoog ze scoren, slechts 10 procent zullen uitmaken van het aantal mensen dat een baan krijgt. Van de 3703 banen in het onderwijs die er te vergeven zijn, zullen 630 naar vrouwen gaan. Vrouwelijke deelnemers in de Iraanse hoofdstad worden misschien wel het hardst door dit beleid getroffen; van de 190 nieuwe werknemers die bij het ministerie van Onderwijs komen te werken, mogen er maar zes vrouw zijn.

Het lijkt erop dat deze maatregelen al lang van tevoren zijn voorbereid. In februari sprak het hoofd van de afdeling Onderzoek en Planning van het ministerie van Onderwijs tegenover het Farsi Nieuwsagentschap dat banden heeft met de Islamitische Revolutionaire Garde, zijn zorg uit dat jongens die op de lagere school les krijgen van een vrouw ‘vrouwelijk en meisjesachtig gedrag’ zullen ontwikkelen. Deze opmerkingen hebben blijkbaar 
de weg geplaveid voor het instellen 
van de seksediscriminatie in het examen voor sollicitanten van dit jaar.

© Ruben