The Telegraph  | Londen

Gaat het supersonische vliegtuig met raketmotoren ooit het luchtruim weer in, of wordt het een toeristische attractie in Londen? Als het aan Airbus ligt, vliegen we straks met de Concorde Mark 2 in een uur naar New York.

Het is nu bijna twaalf jaar geleden dat de Concorde zijn laatste vlucht maakte en niemand dacht dat het vliegtuig daarna ooit nog dienst zou doen. Maar nu zegt een groep Concordedeskundigen voldoende geld bij elkaar te hebben gebracht om het vliegtuig aan het eind van dit decennium weer te laten opstijgen. En voor liefhebbers die niet de middelen hebben om mee te kunnen vliegen, komt er een Concorde midden in Londen te staan.

Op 24 oktober 2003 maakte de Concorde, die voor British Airways en Air France vloog, zijn laatste vlucht en sindsdien hebben de leden van de Club Concorde altijd hevig getreurd om het verdwijnen van het vliegtuig. In deze club zitten onder anderen voormalige Concordepiloten, mensen van reisorganisaties en vroegere frequent flyers. British Airways en Air France hebben geen plannen om het vliegen met de Concorde te hervatten, maar de groep denkt nu voldoende financiële middelen bijeengebracht te hebben om zelf het supersonische vliegtuig de lucht weer in te sturen.
Ze hebben twee doelen: een vliegtuig op een speciaal daarvoor gebouwd platform boven de Theems bij het London Eye neerzetten, en een tweede gebruiken als onderdeel van een project om weer Concordes in de lucht te krijgen.

Met 40 miljoen pond (54 miljoen euro) aan investeringen achter de hand wil de groep een Concorde kopen die op dit moment bij het Parijse vliegveld Orly staat. Dit vliegtuig moet de belangrijkste trekker worden voor een toeristische attractie in Londen, waarvoor bezoekers zo’n 20 euro per persoon gaan betalen. Daarbij komt ook een restaurant waar je de gerechten kunt eten die vroeger in de Concordes werden geserveerd. Voorzitter Paul James hoopt dat dit vliegtuig in 2017 op zijn plek zal staan.