360 Magazine | Amsterdam

Door de u welbekende omstandigheden hebben we de Europa-
pagina’s geheel aan het Parijse drama gewijd. En omdat onze redacteur Pieter van den Blink – onder andere de schrijver achter Gerecenseerd – afgelopen weekeinde halsoverkop naar Parijs vertrok, vindt u ook geen recensies, maar wel een redactioneel van zijn hand. [KG]

De hemel is strak blauw, de voorpagina van Libération gitzwart. De Parijse kioskhouder wenst iedereen dezelfde tres bonne journée als altijd. Ik koop niet alleen Libé maar – machteloos ritueel op momenten van grote ontzetting – alle kranten van de dag. ‘De republiek versus de barbaren’, ‘Het verdriet en de woede’, ‘Oorlog in Parijs’ luiden de koppen, niet boven maar in de grote, afschuwelijke foto’s. Die zwarte Libération (met 
in de linkeronderhoek een bos bloemen) heeft niet alleen de meeste impact, het is ook de waardigste voorpagina van het pakket.

Behalve een rituele handeling is de aanschaf van zo’n stapel kranten ook een symbool van het werk dat we doen bij 360, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die stapel op andere dagen grotendeels in digitale vorm tot ons komt. Met mijn kranten ga ik op een terras zitten in ‘het centrum van gruwel en perversiteiten’ volgens IS – Parijs, de mooiste stad ter wereld waar de noodtoestand geldt en de bevolking wordt gemaand binnen te blijven maar dat niet doet.

Het is moeilijk om de juiste stukken te kiezen. Veel valt 
direct af: te heet van de naald geschreven met trillende hand. Onmisbaar nu, maar morgen ongetwijfeld achterhaald. Gelukkig zijn er ook koele hoofden, zoals Jérôme Fenoglio van Le Monde, die in zijn commentaar (zie p. 22) in het licht van de aanslagen kijkt naar veiligheid, binnenlands antiterrorismebeleid en Frankrijks buitenlandpolitiek. Tot mijn verbijstering laat hij de kwestie van de zelfgekweekte terrorist, Frankrijks eigen zonen die, al dan niet na een verblijf in Syrië of Jemen, Frankrijk aanvallen, ongenoemd. Het zou kunnen, bedenk ik, dat de beste stukken over wat er nu is gebeurd al vóór 13 november zijn geschreven. Of pas over een paar maanden. Op dat moment krijg ik een sms van een gerenommeerde collega.
Of ik nog een ‘radicale moskee’ weet voor zijn reportage voor de volgende dag. Nee. Het is onze plicht om het hoofd koel te houden. Daar wil deze 360 u bij helpen.

Pieter van den Blink