Xin Zhou Kan  | Canton

China neemt afscheid van de eenkindpolitiek. In de stad Rudong blijkt waarom: meer dan een kwart van de bevolking is ouder dan 65 jaar. Wie moet al die bejaarden verzorgen?

Meneer Zhu is op 73-jarige leeftijd gestorven in zijn huurappartement. Pas na drie dagen heeft de eigenaar van zijn appartement hem aangetroffen, nadat hij de voordeur had geforceerd. In het stadsrumoer van Rudong heeft dit sterfgeval niet voor beroering gezorgd. ‘Hij was zo oud, en zijn kinderen waren er niet… Zijn ex-vrouw heeft zelfs de begrafenis moeten regelen,’ zegt een buurman. Een sterfgeval zoals dit is geen zeldzaamheid in Rudong, wat veel zegt over de vergrijzing van de stad. Volgens officiële rapporten zou Rudong, gelegen in de provincie Jiangsu in de Yangtze-delta, de prefectuur zijn met de oudste bevolking van heel China. ’s Avonds zijn de straten verlaten, en overdag lijken de mensen die op het land in de omgeving werken allemaal boven de zestig te zijn en vraag je je af wie dit land in de toekomst zal bewerken.

De cijfers bevestigen deze indruk. Eind 2012 was van de 1,05 miljoen inwoners van Rudong 27,6 procent ouder dan 60 jaar en 20 procent ouder dan 65 jaar. Deze cijfers liggen beduidend hoger dan de landelijke gemiddelden [respectievelijk 15,5 procent en 10,1 procent in 2014]. Al in 1982 bleek bij de derde volkstelling dat Rudong een vergrijzende bevolking had, zeventien jaar vóór de rest van het land. Sinds 1997 wordt er jaarlijks een negatieve bevolkingsgroei geconstateerd. In 2010 maakte de directeur van de burgerlijke stand op de plaatselijke televisie bekend dat als de trend zich in dit tempo voortzette, ‘de bevolking in 2035 voor meer dan 50 procent zal bestaan uit ouderen, tenzij het nationale beleid wordt herzien’.

Rudong heeft zich het best gehouden aan de geboortecontrole, maar ondervindt nu ook de ergste gevolgen