The New York Times  | New York  

Nu de neveneffecten van de Amerikaanse technologieboom steeds zichtbaarder worden, probeert Seattle zijn eigen karakter en diversiteit te behouden, en niet dezelfde fouten te maken als San Francisco.

Jarenlang hebben vooraanstaande zakenlieden in Seattle de ontwikkelingen in de regio San Francisco nauwlettend gevolgd en geprobeerd op dezelfde manier een groot aantal toonaangevende technologiebedrijven uit de grond te stampen.

Die pogingen zijn voor een belangrijk deel geslaagd. Maar nu wordt in Seattle met andere ogen naar de Bay Area gekeken: als naar een afschrikwekkend voorbeeld.

De enorme hoeveelheden geld die de afgelopen jaren in San Francisco en omstreken in omloop zijn geraakt, afkomstig van een boomende technologiesector, hebben hordes miljonairs van in de twintig voortgebracht en nog duizenden extra met een salaris van vijf nullen. Hoewel er vaak afgunstig gekeken wordt naar de economische gevolgen van die rijkdom, zijn de woonlasten de pan uitgerezen en is de economische tweedeling in de regio vergroot. De gemiddelde huur voor 
een eenslaapkamerappartement in 
San Francisco bedraagt 3530 dollar 
per maand, de hoogste in de VS.

Minimum-uurloon

Mensen in San Francisco zijn bang dat de stad zijn kunstenaars, zijn leraren en zijn ooit zo bruisende tegencultuur verliest. De San Francisco Chronicle publiceerde onlangs een fotoserie getiteld ‘San Francisco’s vreemde omweg van paradijs naar parodie’. Aan de overkant van de baai in Oakland werd door veel bewoners gemord toen [taxi-app-bedrijf] Uber aankondigde daar een gigantisch nieuw kantoor te zullen openen.

Hun bezorgdheid heeft zich uitgebreid naar Seattle en andere technologische hubs en bestuurders ertoe aangezet om na te denken over de vraag hoe de economische diversiteit en het karakter van hun stad kunnen worden behouden terwijl ze onder vuur liggen van 
de technologische economie. Vorig jaar was Seattle de eerste grote Amerikaanse stad die een wet op een minimum-uurloon van vijftien dollar aannam. Bovendien heeft de burgemeester een ambitieus en betaalbaar woningbouwprogramma gelanceerd en aangekondigd zich te zullen inzetten voor een uitbreiding van de industriële en maritieme sector van de stad.

‘Seattle heeft zo lang San Francisco willen zijn,’ zegt Knute Berger, die sinds jaar en dag kronieken over het leven in Seattle schrijft. ‘Nu blijkt dat we dat misschien toch niet willen.’