Foreign Policy  | Washington D.C.

Op het hele continent 
zijn militaire machtsovernames uit. 
Afrikaanse leiders veranderen de grondwet gewoon. Goedschiks dan wel kwaadschiks.

Er is een nieuwe mode onder Afrikaanse presidenten die erop gebrand zijn vast te houden aan de macht: de constitutionele coup. Militaire coups zijn uit, deels omdat de Afrikaanse Unie heeft gezegd geen regeringen te zullen erkennen die middels zulke schaamteloze tactieken aan de macht komen. Daarom geven Afrikaanse leiders, die niet bereid zijn zich neer te leggen bij de limiet van hun ambtstermijn of bij tegenvallende verkiezingsresultaten, er de voorkeur aan wetten en grondwetten die hun in de weg staan eenvoudigweg te veranderen. Hun juridische manoeuvres gaan maar al te vaak gepaard met schendingen van de mensenrechten en de meedogenloze onderdrukking van degenen die zich verzetten.

Denis Sassou Nguesso, de bijna 72 jaar oude president van de Republiek Congo, is de laatste die deze weg is ingeslagen. Sassou Nguesso is al 31 jaar aan de macht. Onlangs hield zijn regering een constitutioneel referendum om de limiet van de presidentiële ambtstermijn te wijzigen – van twee zevenjarige termijnen naar drie vijfjarige termijnen – en de huidige leeftijdsgrens van 70 jaar voor presidentskandidaten te elimineren. De regering beweerde dat 72,44 procent van de kiezers was komen opdagen, maar volgens lokale activisten die we hebben gesproken lag de feitelijke opkomst onder de 10 procent.

In deze landen is er weinig of geen vrije pers, en worden oppositiepartijen routinematig gedwarsboomd bij het organiseren van betogingen