RUSLAND – Stalin als kindervriend en vadermoordenaar

Op Facebook circuleerde dezer dagen een foto van een bewezen dictator, Joseph Stalin, met een klein meisje. De foto siert de werkkamer van Michaïl Kroepin, commissaris voor de kinderrechten in de stad Yaroslavl, en dat veroorzaakte enige ophef. Maar daar begreep de commissaris niets van. ‘Ik heb veel portretten van staatslieden met kinderen – van Lenin tot Poetin.’

De foto werd in 1936 gemaakt en destijds gebruikt als toonbeeld van de gelukkige Sovjetjeugd, onder de naam ‘Stalin en Mamlakat’. Maar dat is niet de ware naam van het meisje, dat Engelsina Markizova heette. Haar vader was volkscommissaris voor landbouw in de graanrepubliek Boerjatië, in het zuiden van Siberië.

Twee jaar nadat de foto was genomen, viel de vader uit de gratie en werd terechtgesteld op de beschuldigingen dat hij een spion was voor Japan, een trotskist bovendien, en deel uitmaakte van een complot om ‘Vadertje Stalin’ te vermoorden. Maar om de foto te kunnen blijven gebruiken werd het meisje herdoopt tot Mamlakat Nachangova, een Tadzjieks meisje dat een staatsonderscheiding zou hebben verdiend als nijver katoenplukstertje.

(The Moscow Times, Moskou)