360 Magazine | Amsterdam

Op zoek naar een contemplatief eindejaarsverhaal sneuvelden tientallen artikelen vanwege hun treurigstemmende titels: ‘The libido crash’, ‘The Silicon Valley suicides’, ‘C’est l’enfer: journal d’un habitant de Bujumbura’, ‘Die Tage des Pin-up-Kalenders sind gezählt’ of ‘El terror del yihadismo’. Stuk voor stuk inhoudelijk interessante verhalen, maar ons leek een laterale wapenstilstand zo vlak voor de kerst wel op zijn plaats.

Godzijdank gaf het Britse maandblad Prospect uitkomst met de column: ‘if I ruled the world…’ Dit leek ons een goed alternatief voor een dossier dat anders misschien toch over oorlog en geen vrede, over de vertakkingen tussen het globale terrorisme en de internationale drugshandel was gegaan. Of over hoe historisch en eendrachtig de klimaatbelofte echt is, en wat we eraan hebben zodra het eigenbelang weer voor het algemeen belang gaat. Want, laten we wel wezen: journalistiek moet in de eerste plaats onderzoeken, informeren en de macht controleren. Maar, zegt Arianna Huffington, kan het af en toe eens ophouden met die quasiobjectiviteit, niet elk onderwerp heeft twee kanten en de waarheid ligt niet altijd in het midden.

Huffington is een 
van de vijf invloedrijke personen die boven de waan van 
de waarheid hun fantasie de vrije loop lieten over wat zij zouden kunnen veranderen als ze de macht hadden. Een vraag die direct prikkelt. Stel dat we zelf in de zevenmijlslaarzen van de macht mochten stappen, welke toverspreuken zouden wij over de wereld uitspreken? Iedereen bijvoorbeeld rijk, gelijk en bewust? Alle wapens op een hoop en er één grote skipiste van maken? Je zou denken dat de machthebbers-voor-één-column er in een pennestreek een harmonieus paradijs van maken. Dat doen ze, alleen vooral op hun eigen vakgebied.

Als ik de macht had, dan preekte ik ook eerst voor eigen parochie. Iedereen zou van overheidswege een abonnement krijgen op 360, dat in elk land en in elke taal geproduceerd zou worden. Ik zou een ludieke en vredelievende dictator willen zijn die er zo nu en dan voor de grap een heel vreemd decreet uit slingert. Vooralsnog zitten we met de werkelijkheid opgescheept, al is die overal anders. Maar neem gerust nog dit jaar de tijd om de wereld te veranderen, totdat wij het weer overnemen in de tweede week van januari.

Katrien Gottlieb
[email protected]