Prospect | Londen

Evolutionair bioloog Richard Dawkins zou het intelligente beoordelingsvermogen terug willen winnen, om zo een einde te maken aan de te ver doorgeslagen eerbied voor regels.

Hoe vaak mompelen we niet iets in de trant van ‘als ik het voor het zeggen had, dan zou ik…’ Maar biedt een hoofdredacteur je zomaar de kans om je aan die fantasie over te geven, dan weet je ineens niets meer te bedenken. Luchtige antwoorden zijn gemakkelijk genoeg te noemen: kauwgom, honkbalpetjes en boerka’s verbieden, alle treinen uitrusten met gsm-verstoorders. Maar dat doet geen recht aan het royale gebaar van de redacteur. En het andere uiterste dan, het utopische, hemelbestormende 
verordonneren van universeel geluk 
en afschaffen van honger, misdaad, armoede, ziekte en religie? Te onrealistisch. Dus hier is een bescheiden, 
haalbare en toch nastrevenswaardige ambitie: als ik de regels bepaalde in 
de wereld, zou ik de regels minder belangrijk maken en ze waar mogelijk vervangen door menselijk, intelligent beoordelingsvermogen.

Ik zit dit te schrijven in een vliegtuig, nadat ik zojuist de beveiliging op Heathrow ben gepasseerd. Een vriendelijke jonge moeder was overstuur, omdat ze een tube zalf voor de eczeem van haar dochtertje niet mee aan boord mocht nemen. De man van de beveiliging was beleefd, maar hield voet bij stuk. Ze mocht zelfs niet wat minder zalf in een kleiner potje overscheppen. Ik snapte niet wat er mis was met dat voorstel, maar de regels waren onverbiddelijk. De beambte bood nog aan om zijn chef erbij te roepen, die vervolgens net zo beleefd was maar eveneens vastzat aan de ijzeren ketenen uit ‘het boekje’. Ik kon niets doen, en het hielp ook niet dat ik tegen hen begon over een komische website waarop een scheikundige tot in de details laat zien wat er allemaal wel niet voor nodig zou zijn om een werkzame bom te maken van binaire vloeibare ingrediënten: urenlang ploeteren op de plee van het vliegtuig, met aanzienlijke hoeveelheden ijs uit telkens een nieuwe lading champagnekoelers, behulpzaam aangedragen door het cabinepersoneel.

Geen zinnig mens was daadwerkelijk bang dat deze vrouw van plan was zichzelf in een vliegtuig op te blazen