Der Spiegel | Hamburg

Na de massa-aanranding in Keulen is het asieldebat in Duitsland op een kookpunt beland. In een commentaar roept Der Spiegel op het hoofd koel te houden.

Haar regering, zo zei een enigszins zelfingenomen bondskanselier in haar oudejaarstoespraak, had het het afgelopen jaar niet bij woorden gelaten. Er waren daden gevolgd om de vluchtelingen ‘onze waarden, ons rechtsbegrip, onze wetten en onze regels’ bij te brengen.

Twee uur na later lieten in Keulen een paar honderd mannen op Merkels woorden daden volgen die insloegen als een bom. Het seksuele geweld en de criminele handtastelijkheden in Keulen, Hamburg, Stuttgart en elders kun je omschrijven als het gedrag van een losgeslagen dronken bende die het op de mobieltjes en de lichamelijke integriteit van jonge vrouwen had voorzien. Maar in het hoofd van veel Duitsers passen de kwalijke daden naadloos in een sombere kijk op de toekomst van een Duitsland dat niet meer van hen is, in een vorm van gijzeling die verder reikt dan de vrouwen bij het station.

Een jaar eerder, Oudejaar 2014, zouden deze handtastelijkheden mogelijk (en helaas) alleen de lokale pers hebben gehaald, maar aan het einde van dit moeilijke jaar, dat de Duitsers scherp tegenover elkaar heeft gezet, had deze geweldsuitbarsting het effect van een nationale angstversneller.

Voor iedereen die in Merkel de FDJ-troela ziet die Duitsland laat opvreten door vreemdelingen, was Oudejaarsavond een feest van heimelijke vreugde