360 | Amsterdam

Met het gratis programma Free Basics wilde Facebook arme bewoners van India toegang geven tot een deel van het internet. Maar volgens activisten is het initiatief in strijd met de netneutraliteit, en daarom heeft de Indiase toezichthouder het voorlopig verboden. Hebben de critici gelijk?

NEE

Het is Mark Zuckerberg bijna gelukt om een miljard arme Indiërs gratis toegang te geven tot een deel van internet. Maar een actiegroep uit een welvarende minderheid, die het grootste deel van de Indiase bandbreedte verbruikt, heeft een campagne op touw gezet om te voorkomen dat hij zijn doel bereikt. En vooralsnog hebben de activisten gewonnen.

De activisten zijn fervente aanhangers van het ware geloof, beter bekend als netneutraliteit: een internetprovider mag niemand bevoordelen door sneller of goedkoper toegang tot het net te geven of bepaalde diensten te leveren.

Ongetwijfeld zijn er loffelijke argumenten voor netneutraliteit. Maar sommige activisten investeren zelf of zijn beïnvloed door investeerders in start-ups; ze hebben een groot commercieel belang bij het voorkomen dat providers te veel macht krijgen. Er staat zo veel voor ze op het spel dat ze overtrokken reageren op het plan van Zuckerberg.

‘iedereen’ heeft er baat bij, niet alleen Facebook