360 Magazine | Amsterdam

Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en België komen.

Stil uit A War, met Pilou Asbaek (bekend van o.a. Borgen).

FILM – Oorlog op drie fronten

Sterke openingsfilm Movies that Matter

De Deense regisseur Tobias Lindholm heeft een voorkeur voor generieke titels. Zijn vorige film heette A Hijacking, _zijn nieuwste heet _A War. Enthousiasme voor beide films inspireerde The New Yorker ertoe de hoop uit te spreken dat Lindholm ‘spoedig met een crew naar Elsinore vertrekt en daar een Hamlet-film maakt onder de titel “Een Deen”.’ In het geval van A War, deels gesitueerd in Afghanistan, is de onbepaaldheid van de titel betekenisvol. ‘De kijker blijft achter met het gevoel dat de strijd tegen de taliban slechts een confrontatie tussen vele andere was en dat de spanning van een gevecht, tijdens de confrontatie en in de nasleep ervan, niet alleen de soldaten zelf raakt.’ De delen die niet in Afghanistan spelen draaien om het thuisfront van de soldaten die daar gelegerd zijn. Lindholm verweeft de beide verhaallijnen op een manier die ‘tegen alle verwachtingen ingaat’. Als er ook nog een rechtszaak moet worden uitgevochten, wordt A War ‘drie films in één: een oorlogsfilm, een familiedrama en een courtroomthriller’ schrijft Los Angeles Times. De ontknoping van de rechtszaak is zo spannend, volgens de krant, doordat Lindholm de afloop geheim hield voor hoofdrolspeler Pilou Asbaek.

A War is de openingsfilm van Movies that Matter, het jaarlijkse filmfestival van Amnesty International dat van 18 tot 26 maart plaatsvindt in Den Haag.