360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland en België komen.

FILM – Zon, zee en zelfdestructie

Een film over mooie, nare mensen

Wij hebben Van de koele meren des doods, Frankrijk heeft La Piscine, een klassieke psychologische thriller uit 1967. Van die film is nu een remake in aantocht: A Bigger Splash door de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino, met de Belg Matthias Schoenaerts. Glamour wint er geen doekjes om: ‘De uitzonderlijk stijlvolle film die elk modemeisje moet zien’, kopt het blad, dat benadrukt dat modehuis Dior aan de film heeft meegewerkt ‘in lijn met zijn lange en illustere historische band met het witte doek’. Over de film zelf kom je in het artikel niets te weten, immers ‘de kleren alleen al zijn genoeg reden om hem te gaan zien’.

Terwijl, als je het nu over stijl hebt, een verwijzing naar het gelijknamige schilderij van David Hockney eigenlijk niet mag ontbreken. The Guardian noemt die dan ook in de eerste zin van z’n recensie, onder de sterke allitererende kop ‘Zon, zee en zelfdestructie’. Het verhaal van vier personages ‘elk op z’n eigen wijze hels’ in een zonovergoten Italiaans vakantiehuis (met zwembad) is heerlijk, ook al weten we hoe het afloopt: ‘Iedereen begrijpt dat het helemaal Brian Jones wordt op het eind, maar regisseur Guadagnino schept er een wreed plezier in om zijn excellente cast te laten neerdwarrelen in huiveringwekkende zelfdestructie.’