360 Magazine | Amsterdam

Op 14 april worden in Praag de winnaars bekendgemaakt van de European Press Prize, die jaarlijks de beste journalistiek bekroont uit 47 landen. Een prijs, kortom, die 360 zelf bedacht had kunnen hebben, en die we van harte ondersteunen. Uit de shortlist van 33 producties maakten we onze eigen selectie, zoals u dat van ons gewend bent.

De selectie van 360:

360 Magazine selecteerde uit elke categorie één verhaal, behalve bij de Innovation Award. Van deze webproducties bieden we u een voorproefje op papier, en een link naar de betreffende site. Sommige artikelen zijn omwille van de ruimte ingekort.

1. Distinguished Writing Award
Wolfgang Bauer, ‘Straat van de angst’

2. Special Award – Refugee Crisis
Boštjan Videmšek, ‘Een Syrische ode aan de vrede’

3. Commentator Award
Fintan O’Toole, ‘Ierland heeft de tolerantie ver achter zich gelaten’

4. Investigative Reporting Award
Marion Quillard, ‘Wil iedereen die verkracht is zijn hand opsteken’

5. Innovation Award
De zes genomineerde projecten

European Press Prize

De European Press Prize (EPP) bekroont jaarlijks de beste journalistiek uit 47 Europese landen.

De EPP werd in 2012 opgericht en is inmiddels toe aan zijn vierde editie.

Doel van de prijs is om kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en de beste journalisten van Europa een podium te geven. Er zijn vier categorieën (zie hieronder) plus een speciale juryprijs. Winnaars ontvangen 10.000 euro, dit mag besteed worden aan een journalistiek project naar keuze. De oprichters van de EPP zijn Vereniging Veronica, Stichting Democratie en Media, The Guardian Foundation, MDIF, Thomson Reuters Foundation, Politiken en Jyllands Posten. De jury staat onder voorzitterschap van Sir Harold Evans, voormalig hoofdredacteur van The Sunday Times.