Il Sole 24 Ore | Milaan

We hebben het terrorisme te lang gezien als een ver-van-mijn-bedshow, aldus de Italiaanse journalist Alberto Negri. Daardoor konden terroristen als Salah Abdeslam onder de radar blijven.

De bloedige aanslagen in Brussel bewijzen het falen van de inlichtingendiensten van België, maar ook van die van Europa, dat getroffen is in zijn hoofdstad die tevens de zetel van de NAVO is. We hoefden alleen maar te wachten tot de Europese jihadisten zich zouden proberen te wreken na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart, en tot andere terroristische cellen in actie zouden komen. Na al het topoverleg over de samenwerking tussen de Europese inlichtingendiensten toont de werkelijkheid op tragische wijze dat zelfs de Belgen en de Fransen er niet in slagen om samen te werken.

De geschiedenis van Salah Abdeslam en zijn doodseskader zijn daarvan het symbolische bewijs. De ongrijpbare terrorist is gearresteerd op een steenworp afstand van de straat waar enkele maanden geleden nog arrestaties en huiszoekingen plaatsvonden: hij was teruggekeerd naar Molenbeek, een wijk die hem beschermde als ware het een onneembare jihadistische vesting.

Nu beginnen we eindelijk te beseffen dat Europa in oorlog is