Fusion | Doral (Florida)

Ze worden de ‘Rihanna-generatie’ genoemd, naar de beroemde zangeres. Nieuwe immigranten uit Afrika en het Caribisch gebied veranderen de cultuur van zwart Amerika.

Het tv-fragment duurde slechts zes seconden, maar Black Twitter ontplofte. Tijdens een bezoek aan Jamaica, vorig jaar, begroette president Obama een sportzaal bomvol studenten met een paar woorden in Jamaicaans dialect: ‘Greetings massive! Wha gwaan Jamaica?’ [Alles goed, Jamaica?]

Het was een cultureel feelgoodmoment, dat weerspiegelde hoe zich ongemerkt een grote verandering voltrekt binnen zwart Amerika. Aan de ene kant was daar president Obama, zoon van een Keniaanse immigrant en leider van het machtigste land ter wereld. Aan de andere kant de leden van de groeiende Caribisch-Amerikaanse bevolking die thuis televisie zaten te kijken en het prachtig vonden dat de president ze in hun eigen taal toesprak.

De zwarte immigrant is in opkomst in Amerika. En dat geldt ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Zeker 9 procent van de zwarte Amerikanen is immigrant, volgens onderzoek van het Pew Research Center. Dat is bijna drie keer zoveel als in 1980. Volgens het Amerikaanse bureau voor de statistiek zal hun aantal nog stijgen tot 16,5 procent. Met andere woorden: over niet al te lange tijd is bijna een op de vijf zwarte Amerikanen in het buitenland geboren.

Eigen identiteit

In het hele land zorgt deze verandering voor een aanzienlijke verschuiving in grote delen van de zwarte cultuur. In de stadsregio Miami is al 34 procent van de zwarte bevolking in het buitenland geboren. In de stadsregio New York ligt dat cijfer rond de 28 procent en in Washington D.C. rond de 15 procent.

‘Het betekent dat we de uniforme kijk op “zwart zijn” in dit land moeten loslaten,’ zegt Onoso Imoagene, een in Nigeria geboren assistent-hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Pennsylvania. ‘In de voortdurende immigratiestroom uit Afrika en het Caribisch gebied zien we groepen die sterk vasthouden aan hun etnische identiteit – niet alleen in de eerste generatie, maar ook in de tweede en derde.’

Over het algemeen doen in het buitenland geboren zwarten het op belangrijke terreinen als onderwijs en inkomen beter dan oorspronkelijke zwarte Amerikanen. De kans is groter dat ze een universitaire studie hebben afgerond (26 procent tegen 10 procent), een hoger jaarinkomen per huishouden hebben en getrouwd zijn (48 procent tegen 28 procent), en er is minder kans dat ze in armoede leven (20 procent tegen 28 procent), aldus het onderzoek van het Pew Research Center.