VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

Jihad online

In het Midden-Oosten is een cyberjihad gaande.

Het jihadisme is online gegaan en heeft zich ontwikkeld tot een invloedrijke virtual reality. Een nieuw soort oorlog, waarin de vijand vooral psychologisch strijd levert, met inzet van social media. Hoeveel onlineterritorium het Westen deze jihadisten toestaat en welke verantwoordelijkheid social mediaplatforms daarbij dragen, wordt onderzocht in de Tegenlicht-aflevering ‘Cyberjihad’. Daarin analyseert terrorismedeskundige J.M. Berger het Twittergedrag van IS.

In 2014 verstuurde IS tienduizenden tweets om het leger in Mosul te demoraliseren. Wat kan het Westen hier tegenoverstellen? Bergers collega Peter de Kock ontwikkelde antiterrorismesoftware die aanslagen kan voorspellen. Aan het woord komt ook ex-jihadist Mubin Shaikh, die voor de Canadese veiligheidsdienst infiltreerde in de Toronto-18, een Al-Qaidacel die op het punt stond bomaanslagen te plegen. Volgens Shaikh, die met IS-aanhangers twittert, zijn westerse deradicaliseringscampagnes geldverspilling.

Het échte antwoord zou moeten komen van gematigde moslims die de dialoog aangaan en zich online veel sterker uitspreken.

Auteur: Maarten van Bracht