The Guardian | Lagos

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari deed bij zijn verkiezing in 2015 een aantal verkiezingsbeloften. Heeft hij die intussen waargemaakt?

Een jaar geleden werd Muhammadu Buhari gekozen tot president van Nigeria, een gebeurtenis die uitbundig werd gevierd door veel van zijn landgenoten. Zij zagen in de voormalige generaal een leider die in staat was de mogelijkheden van Afrika’s dichtstbevolkte land ten volle te benutten.

Hoewel Buhari van 1983 tot 1985 een militair dictator was, had hij de reputatie integer en vasthoudend te zijn. Dus toen hij verklaarde de strijd aan te gaan met Nigeria’s verbijsterende corruptie, werd hij door velen geloofd. Zijn militaire ervaring en nuchtere optreden maakten zijn belofte om Boko Haram te ‘verpletteren’ geloofwaardig.

Veel Nigerianen geloofden ook dat Buhari de economie van het land zou kunnen aanwakkeren. Die was in het slop geraakt door de gedaalde olieprijs, Nigeria’s voornaamste exportproduct. Was al dat optimisme rond Buhari’s overwinning achteraf gezien terecht?

De Nigeriaanse president zette zijn handtekening onder een nationaal budget waarin tientallen aanvechtbare uitgaven en enkele schaamteloos opgedreven cijfers staan