VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

En nu wij

Waarom beleeft de Alternative für Deutschland een doorbraak?

Bij de deelstaatverkiezingen van afgelopen maart haalde de Alternative für Deutschland opeens ruim de kiesdrempel. Deze nieuwkomer onder leiding van Frauke Petry werd de derde partij in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts, en zelfs de tweede in Saksen-Anhalt. Niet langer konden de gevestigde partijen (‘Ihr da oben’) en de traditionele linkse media (‘Lügenpresse’) de opkomst van extreemrechts verhinderen door de boze en gefrustreerde burgers in met name oostelijk Duitsland, die de straat op gaan als Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van Europa (Pegida) af te schilderen als halve nazi’s of fascisten, waarmee je sinds 1945 in Duitsland iedereen kon afserveren.

Anderen verwelkomen juist deze ‘normalisering’; net als de rest van Europa heeft ook Duitsland nu een rechts-nationalistische partij. In feite is de AfD een vergaarbak voor ontevredenen van allerlei pluimage, van links tot rechts, die vooral gemeen hebben dat het anders moet. Maar hun ‘Alternative’ lijkt voornamelijk te bestaan uit anti: tegen de islam, tegen vluchtelingen, tegen ‘Europa’ en voor ‘Duitsland’.

De Story im Ersten-aflevering ‘AfD. Und jetzt?’ gaat na waar de plotselinge doorbraak van de AfD op berust en waarom veel burgers geen vertrouwen meer hebben in de huidige regerende partijen. Gepraat wordt met partijstrategen, kiezers en sympathisanten. Nog voor het eind van de maand neemt de AfD op een partijdag besluiten over de te volgen politieke koers.

Auteur: Maarten van Bracht

Die Story im Ersten: AfD. Und jetzt?
Maandag 25 april, ARD, 22.45-23.30 uur