The Guardian | Lagos

Hoe kan het dat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma nog altijd in het zadel zit, ondanks tal van schandalen? Volgens de Nigeriaanse krant The Guardian moet zijn partij, het ANC, eens goed in de spiegel kijken.

Je vraagt je af wat de snelle jongens van kredietbeoordelaar Moody’s gedacht moeten hebben toen ze half maart in Johannesburg arriveerden om de economie van Zuid-Afrika te evalueren. De voorpagina’s van de kranten stonden vol met sensatieverhalen die 
zo uit een Amerikaanse B-film leken 
te komen. Een gespecialiseerde politieafdeling met de omineuze naam ‘Crimes Against the State Unit’ had gedreigd de alom gerespecteerde minister van Financiën te arresteren, die kort daarvoor was teruggekeerd van een bezoek aan het buitenland om internationale investeringen binnen te slepen.

Staatssecretaris van Financiën Mcebisi Jonas maakte bekend dat een gefortuneerde familie, die warme banden met president Jacob Zuma onderhoudt, hem het ministerschap had aangeboden, vlak voordat Zuma de betreffende minister had ontslagen. Twee van de drie invloedrijke zakenbroers uit deze familie Gupta zouden hem hebben laten weten dat ‘die ouwe’ hem graag als minister wilde, en dat als hij bereid was ‘mee te werken’ ze hem ‘dat baantje zouden bezorgen’. De Gupta’s en Zuma hebben deze beweringen in alle toonaarden ontkend.

‘Dit is de laatste waarschuwing aan het ANC