360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

© Twee beelden uit de serie Nine Eyes van Jon Rafman.

BEELDENDE KUNST – Curator van gevonden kunst

Internet en de mens

‘Jon Rafman uit Montreal verzamelt beelden op internet en maakt daar poëzie van. Zijn film Mainsqueeze geeft geen moreel oordeel – het gaat Rafman om de combinatie van aantrekkingskracht en afkeer die de uithoeken van het mensdom op ons uitoefenen’, schrijft The Vancouver Sun. ‘Wat Rafman doet in zijn kunst is werkelijk relevant. Hij onderzoekt de vage grens tussen wat virtueel is en wat werkelijkheid. Hij is geïnteresseerd in waar het heen gaat met de technologie en het internet’, aldus The Observer.

Mainsqueeze staat op YouTube en is niet bestemd voor tere zielen. Probeert u eerst 9-Eyes, zijn artistieke project op basis van Google Street View. De Franse museumdirecteur Thierry Raspail legde aan Aujourd’hui en France uit hoe Rafman te werk gaat: ‘Google filtert veel beelden van Street View eruit, zodra er iets op staat wat mensen voor het hoofd zou kunnen stoten: prostitutie, straatbendes… Met zijn team of met zijn vrienden onderschept de kunstenaar deze beelden precies op het moment dat ze op het net verschijnen, in de twee tot twaalf seconden voordat ze worden weggefilterd.’ Le Monde noemt het ‘een soort gevonden kunst, waarbij Rafman de rol van curator op zich neemt’.

Jon Rafman | 21 mei t/m 14 augustus | Stedelijk Museum, Amsterdam