The New Age | Dhaka

Kort na elkaar werden in Bangladesh een hoogleraar en een redacteur van een homotijdschrift op brute wijze vermoord. Volgens de krant The New Age reageren regering en politie veel te slap.

Slechts drie dagen nadat Rezaul Karim Siddiqi, hoogleraar aan de universiteit van Rajshahi, op straat met kapmessen werd vermoord, is een redacteur van ’s lands eerste tijdschrift voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, samen met zijn vriend, een theateractivist, in zijn appartement in de hoofdstad Dhaka met messen om het leven gebracht. Volgens ooggetuigen drong een groep jonge mannen, allemaal twintigers, het appartement binnen nadat ze zich als koeriers hadden voorgedaan.

De afgelopen jaren zijn in Dhaka en elders in het land een tiental bloggers, schrijvers en uitgevers op soortgelijke wijze afgeslacht. Het ging in alle gevallen om kunstminnende vrijdenkers, en de regering doet niets om hen te beschermen. Tot dusver zijn de autoriteiten er zelfs niet in geslaagd om de daders van het merendeel van deze slachtpartijen te achterhalen. Weliswaar heeft de rechtbank in Dhaka in 2013 een aantal mannen veroordeeld voor de moord op de atheïstische blogger Ahmed Rajib Haider, maar de familie van het slachtoffer wacht nog altijd op gerechtigheid omdat de zaak nog in hoger beroep moet worden behandeld. Ondertussen is het veroordeelde brein achter de moord op vrije voeten.

Blogger en schrijver Ranadipan Basu overleefde vorig jaar een aanslag met negen messteken, op dezelfde dag dat uitgever Faisal Are n Deepan werd vermoord. Sindsdien vreest hij voor zijn leven. – © Allison Joyce / Getty Images