360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Sandrine Roudeix / HH

LITERATUUR – Man zonder haat

Journalist verloor vrouw in Bataclan

‘De man zonder haat’ is hij gedoopt door Elle. Op 13 november vorig jaar was Antoine Leiris alleen thuis met zijn babyzoontje. Zijn vrouw was met vrienden naar het concert van de Eagles of Death Metal in de Bataclan. Ze kwam nooit meer thuis. Een paar dagen later verscheen zijn open brief aan de terroristen op Facebook onder de kop: ‘Mijn haat krijgen jullie niet’. En die van mijn zoontje ook niet, voegde hij daaraan toe. Een epistel vol liefde voor het leven en tegelijk tamelijk nuchter. ‘De duizenden, misschien wel miljoenen lezers over de hele wereld die zijn woorden onder ogen kregen zullen niet snel vergeten hoe wijs, nobel en vastberaden ze klonken’, schreef The National.

Leiris heeft die open brief omgewerkt tot een boek met dezelfde titel, waarvan de vertaling door Martine Woudt nu is verschenen bij Atlas Contact.

‘Zijn korte tekst is nu het begin van dit boek, dat in detail verteld wat er is gebeurd en vooral hoe het dagelijks leven met Melvil, hun zoontje van destijds zeventien maanden, eruitzag. Een aangrijpend verhaal over gemis dus. Maar door alle onbeschrijflijke pijn heen, zou het steeds opnieuw ten tonele voeren van het kleine jochie, van zijn avondbadje tot het bezoek aan het graf van zijn moeder, op sommigen kunnen overkomen als onbetamelijk’, schrijft L’Express voorzichtig.

Antoine Leiris bezoekt Nederland eind mei.