VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

© Arte / Iskra

Dode dieren

Vleeseter? Dan ook kijken hoe het in een slachthuis toegaat.

De vraag waar het stukje vlees op ons bord vandaan komt, leidt meestal tot onsmakelijke beelden van plofkippen, vermalen karkassen waar kipnuggets van worden gemaakt, dwangvoeding bij ganzen en paardenvlees dat in allerlei producten wordt gestopt om kosten te drukken. Maar waar vlees wordt gegeten, dient ook te worden geslacht, dat geldt ook voor het verantwoorde stukje biovlees.

Doet het vlees nog duidelijk aan een dier denken, dan heeft de consument minder eetlust. Maar elders op de wereld gaat men daar minder hypocriet mee om en zie je een koeienhoofd in het vriesvak van de supermarkt of een geitenkopje achter het glas bij de slager. Ook ingrediënten als stierenballen zijn er normaler dan bij ons.

De documentaire Die Schlachtfabrik / Avec le sang des hommes volgt werknemers in slachterijen. Fysiek zwaar, soms gevaarlijk werk, waar de consument niets van wil weten. Veel slachterijwerknemers zeggen liever dat ze in de ‘voedingsindustrie’ werken. In de film worden geregeld koeienhoofden en -karkassen door het beeld getakeld, en bloedspetters zijn overal te vinden.

Het werk is dan ook lang niet voor iedereen weggelegd. Een van de medewerkers vertelt dat een vriend van hem het werk in de fabriek niet langer dan anderhalve week volhield. Hij kon het mentaal niet aan en at vanaf dat moment zelfs geen vlees meer. Het moge duidelijk zijn: ook de film zelf is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. (Jasper van Emmerik
)

Die Schlachtfabrik
Vrijdag 27 mei, Arte, 22.40-23.25 uur