360 Magazine | Amsterdam

Berichten van over de hele wereld over de kosten en het gebruik van glyfosaat, evenals over het beleid in verschillende landen in de wereld.

1. Het succes van gif

Glyfosaat is in 1950 door een Zwitserse scheikundige ontwikkeld. Sinds de jaren zeventig wordt de stof in de landbouw gebruikt, aanvankelijk vooral vóór de zaai, om akkers van hinderlijk onkruid te verlossen.

Sinds er genetisch gemodificeerde gewassen zijn die resistent zijn tegen glyfosaat, kan het middel ook na de zaai worden gebruikt. Glyfosaat wordt vooral verkocht door het Amerikaanse concern Monsanto, aan boeren over de hele wereld. Monsanto produceert ook het bijbehorende genetisch gemodificeerde graan.

2. Ook industrie roert zich

De European Glyphosate Task Force is volgens de eigen omschrijving ‘een consortium van [op dit moment 23] ondernemingen die gezamenlijk hun inspanningen en mogelijkheden inzetten om een hernieuwing van de Europese toestemming tot het gebruik van glyfosaat te bewerkstelligen’. Onder de leden van het consortium bevindt zich naast Monsanto ook Dow AgroSciences, een dochteronderneming van de Amerikaanse multinational Dow Chemical.

Zoals de Europese regels voorschrijven wordt ook met de toxicologische bevindingen van de industrie rekening gehouden door het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), het Duitse federale instituut voor voedselveiligheid, die het rapport heeft samengesteld waarop de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA steunt bij haar oordeel over glyfosaat: ‘kankerverwekkende eigenschappen onwaarschijnlijk’.